ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Στις 4 Απριλίου 1929, μια ομάδα από φιλοπρόοδους Αραδιππιώτες ιδρύουν το Σωματείο «ΟΜΟΝΟΙΑ» Αραδίππου. Πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας είναι ο κληρικός Παπα-Νικόδημος Γεωργάκης μαζί με τους Γεώργιο Σιήκκη, Σάββα Βασιά, Νικόλα Τσίνικολα, Γεώργιο Λαό και Σταύρο Λινό. Στόχος τους είναι η εθνική, κοινωνική, θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια της νεολαίας.

Αρχικά, η ΟΜΟΝΟΙΑ λειτουργεί ως αναγνωστήριο. Ακολούθως, διοργανώνει εθνικούς εορτασμούς και θεατρικές παραστάσεις. Το ποδόσφαιρο θα ενταχθεί επίσημα στους κόλπους του Σωματείου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ το 1935.

Το θεατρικό τμήμα του Ομίλου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άκμασε στα χρόνια πριν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Έργα που ξεχώρισαν ήταν «Η Σκλάβα», «Μάρκος Μπότσαρης», «Παύλος Μελάς», «Αθανάσιος Διάκος», «Βαβυλωνία» και «Πικραμένος Υιός». Κατά την περίοδο 1955-59 το θεατρικό τμήμα αναλαμβάνει ιδιαίτερη δράση ανεβάζοντας τις παραστάσεις με εθνικό περιεχόμενο «Μάνα» και «Χορός του Ζαλόγγου». Η εθνική δραστηριότητα του Σωματείου σπρώχνει πολλούς νέους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

Η ανεξαρτησία της Κύπρου βρίσκει την ΟΜΟΝΟΙΑ φτωχή, χωρίς οίκημα και με πολλά μέλη της να ξενιτεύονται. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, το 1962 η επιτροπή του Σωματείου σε μια προσπάθεια της να δραστηριοποιήσει τη νεολαία της σε πολιτιστικά θέματα και να αναπτύξει το ενδιαφέρον τους για την κυπριακή παράδοση αποφασίζει τη δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού κλήθηκαν από τη Λάρνακα οι χοροδιδάσκαλοι Παναγιώτης Χριστοφόρου και Ντίνος Παυλίδης, για να διδάξουν κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς. Το ενδιαφέρον των μελών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τη νέα αυτή προσπάθεια ήταν αξιοζήλευτο και έτσι συγκροτήθηκαν αμέσως οι πρώτες χορευτικές ομάδες.

Στη συνέχεια, και μέχρι το 1974, την ευθύνη και τη χοροδιδασκαλία του συγκροτήματος ανέλαβαν τα πρώτα βασικά στελέχη, Στέλιος Στυλιανού και Ζαχαρίας Παπανικοδήμου.

Το ίδιο διάστημα δημιουργείται ξεχωριστό γυναικείο συγκρότημα, τη διδασκαλία του οποίου αναλαμβάνει η Δέσπω Ευθυμίου.  Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής το χορευτικό συγκρότημα πήρε μέρος σε αρκετές εκδηλώσεις, τόσο σε ενδοσωματειακούς εορτασμούς εθνικών επετείων καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις, εκτός Αραδίππου.

Τα τραγικά γεγονότα του 1974 αδρανοποιούν την ΟΜΟΝΟΙΑ για τρία χρόνια. Στις αρχές του 1977, έγινε προσπάθεια να επαναδραστηριοποιηθεί το χορευτικό συγκρότημα με χοροδιδασκάλους ξανά τους  Στέλιο Στυλιανού και Ζαχαρία Παπανικοδήμου. Στην προσπάθεια αυτή σημαντική ήταν και η συνεισφορά του ταλαντούχου χορευτή και χοροδιδασκάλου Ανδρέα Λάτσιη, αφού για ένα χρονικό διάστημα ανέλαβε καθήκοντα τόσο ως χοροδιδάσκαλος στο χορευτικό συγκρότημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όσο και ως σύμβουλος των πιο πάνω χοροδιδασκάλων.

Στις αρχές του 1978, και μετά από εισήγηση του αείμνηστου Σάββα Κάλλη και του Ζαχαρία Παπανικοδήμου, προσλαμβάνεται ως χοροδιδάσκαλος στην ΟΜΟΝΟΙΑ ο Παύλος Παπαδόπουλος. Και πάλι το ενδιαφέρον από μέρους των νέων είναι μεγάλο και έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το χορευτικό συγκρότημα άρχισε, πλέον, την ανοδική του πορεία.

Την ίδια χρονιά, η πολύπλευρη δράση του Σωματείου και η ανάγκη για καταμερισμό της εργασίας απαιτούν αναπροσαρμογή στη λειτουργία και τη δομή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κι έτσι, το 1978 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αποφασίζει τη δημιουργία υποεπιτροπής, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τα πολιτιστικά δρώμενα του Σωματείου.

Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις, μετά την ανασύστασή του, το χορευτικό αφήνει άριστες εντυπώσεις. Πολύ γρήγορα αρχίζει να παρουσιάζεται και εκτός των ορίων της Αραδίππου με την ίδια επιτυχία. Το 1981, η υποεπιτροπή μετονομάζεται σε «Πολιτιστικός Όμιλος ΟΜΟΝΟΙΑ Αραδίππου» και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να έχει την ευθύνη για την πολιτιστική δράση του Σωματείου. Διοργανώνονται έτσι πολλές διαλέξεις, εκθέσεις, ομιλίες και εκδρομές με την συμμετοχή πολλών μελών και φίλων του Σωματείου.   

Η δημιουργία παιδικών χορευτικών ομάδων το 1984 και οι συμμετοχές του χορευτικού σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σ’ όλη την Κύπρο, η δημιουργία μπάντας το 1985, αλλά και Φιλαρμονικής το 1988 αλλάζουν την πολιτιστική μορφή όχι μόνο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αλλά και της Αραδίππου γενικότερα. 

Οι στόχοι αναθεωρούνται συνεχώς προς τα πάνω και οι ορίζοντες δραστηριότητας είναι πλέον ευρύτεροι. Το μεράκι για δουλειά και προσφορά των ανθρώπων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, των ακούραστων εθελοντών, την αναδεικνύουν σε βασικό πρωταγωνιστή στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Καθιερώνεται ετήσιο διήμερο εκδηλώσεων του Σωματείου καθώς και ετησία αιμοδοσία στο τέλος Μαΐου. Τα διήμερα εξελίσσονται ακολούθως σε πολυήμερα φεστιβάλ. Γίνονται εκδηλώσεις ποικίλων ενδιαφερόντων. Διοργανώνονται εκδηλώσεις το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και η ΟΜΟΝΟΙΑ συμμετέχει στις εκδηλώσεις της πανήγυρης του Αποστόλου Λουκά. Λειτουργεί παραδοσιακή παιδική χορωδία, ανεβαίνουν ξανά θεατρικές παραστάσεις, πραγματοποιούνται θεματικές παραστάσεις των χορευτικών ομάδων καθώς και θεματικές συναυλίες της φιλαρμονικής. Η ΟΜΟΝΟΙΑ συμμετέχει σε πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη πλέον την Κύπρο και ανοίγει ξανά φτερά για το εξωτερικό.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ εκπροσωπεί επάξια την πατρίδα μας σε δεκάδες φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα διεθνή Φεστιβάλ Λευκάδας και Λουτρακίου στην Ελλάδα, της Βuja και της Gorizia στην Ιταλία, του Balingen και του Tubingen στη Γερμανία καθώς και της Πράγας στην Τσεχία. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη δυναμική παρουσία του χορευτικού μας συγκροτήματος σε εκδηλώσεις της Παροικίας στο Λονδίνο και Μπίρμιγχαμ καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Δημοτικού χορού (FDF) στο Σαν Φρανσίσκο και Φοίνιξ στις Η.Π.Α. 

Παράλληλα, η ΟΜΟΝΟΙΑ οργάνωσε, επί σειρά ετών, πολυήμερα Φεστιβάλ και φιλοξένησε διάφορες ομάδες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία καθώς και το Ισραήλ.

Το 1996 η ΟΜΟΝΟΙΑ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο του «ΕΡΜΗ Αραδίππου» θα ανεβάσουν αναπαράσταση κυπριακού γάμου στην παρουσία του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με την ευκαιρία της επίσκεψης στον Δήμο μας αποστολής καθηγητών και φοιτητών της Φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος ΟΜΟΝΟΙΑ Αραδίππου, μπολιάζει και ενδυναμώνει τις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας  μέσω διδυμοποιήσεων με τον Σύλλογο Λουτρακιωτών και Περαχωριτών «Ο ΙΒΥΚΟΣ», τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΥΡΣΟΣ» Παλαιφύτου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγυνών. Τιμά τις εθνικές επετείους και συμμετέχει σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Διατηρεί φωτογραφικό και μουσικό αρχείο με παραδοσιακό θεματολόγιο, βιβλιοθήκη, πλούσιο βεστιάριο με αυθεντικές παραδοσιακές κυπριακές και ελληνικές στολές.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος ΟΜΟΝΟΙΑ Αραδίππου είναι ιδρυτικό μέλος των Κυπριακών Επιτροπών των ΙΟV (Διεθνής Επιτροπή Λαϊκής τέχνης) και CIOFF (Ομοσπονδία Οργάνωσης Φολκλορικών Φεστιβάλ και Παραδοσιακών τεχνών).

Η μεγαλύτερη, όμως, συμβολή των ακούραστων εθελοντών της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» είναι ότι την έχουν κάνει μια μεγάλη οικογένεια. Μια οικογένεια για περισσότερα από 300 παιδιά, νέους, έφηβους και ενήλικες στους οποίους δίνει την ευκαιρία να διαβούν μαζί της δρόμους δημιουργικούς και παραγωγικούς. Δίνει βήμα διαλόγου και επικοινωνίας με τον πολιτισμό. Δίνει ποιότητα ζωής. Σε αυτούς τους ακούραστους εθελοντές η ΟΜΟΝΟΙΑ στηρίχτηκε, μεγάλωσε και πρωτοπόρησε. Χάρη στους ακούραστους εθελοντές, τα «Περιστέρια» θα πετάνε για πάντα ψηλά!